пятница, 29 июля 2011 г.

Panna cotta with raspberry sauce and mint

By 4 p.m. it becomes a bit cooler outside - it's time to sit in the shadow of aromatic fruit trees giving a treat to yourself by having a delicious afternoon snack. It usually consists of juicy berries, ripe fruits and cold milk, but sometimes I want something more interesting. What about fine panna cotta with raspberry sauce and mint? Delightful, fairly sweet creamy layer coupled with berry palatable sourness and fresh mint is great pleasure which is so simple to cook by yourself!

Panna cotta with raspberry sauce and mint

Serves 4

We need:

250 ml cream (35%)
4 tablespoons sugar
10 gr powdered gelatin
250 ml raspberry
mint

Process:

1. Place the cold water in a small bowl and sprinkle the gelatin over the top, stirring until it is fully absorbed.
2. In a saucepan over low heat warm the cream and sugar until sugar is dissolved. Remove from heat.
3. Add the soaked gelatin to the hot cream, stirring until it is fully dissolved and there are no lumps. Allow the cream to cool slightly. Take 4 ramekins, small jars or glasses and carefully pour in the mixture. Transfer the panna cotta to the fridge to set for at least 1 hour.
4. To make sauce puree raspberries in a blender or food processor, then strain through a fine mesh sieve to remove the seeds. You can add powdered sugar, but I like the combination of sweet cream and a bit sour berries.
5. Pour strained sauce over panna cotta. Return the panna cotta to the fridge for at least 1 hour more before serving to allow the sauce to firm up. Serve with fresh mint.

Enjoy!


It's fantastic!


Russian: 

Ближе к 16 00 сумасшедшая жара начинает спадать - самое время устроиться в тени ароматных фруктовых деревьев и побаловать себя вкусным полдником. Обычно это сочные ягоды, спелые фрукты и холодное молоко, но иногда хочется чего-то более интересного. Как насчет нежной панна котты с малиновым соусом и мятой? Восхитительный, в меру сладкий сливочный слой в сочетании с ягодной кислинкой и освежающей мятой - это удовольствие, которое так просто приготовить самим. 

Панна котта с малиновым соусом и мятой

Понадобится на 4 порции:

250 мл сливок (35 %)
4 ст.л. сахара
10 г желатина
1 чашка малины (=250 мл)
мята

Приготовление:

1. Желатин замочить в небольшом количестве воды (примерно 3 ст.л.), дать набухнуть.
2. Сливки налить в ковш, нагреть, добавить сахар и размешать.
3. Желатин добавить в сливки и всё хорошо перемешать до растворения желатина. Разлить сливочную смесь по формочкам, остудить и убрать в холодильник до загустения.
4. Малину перебрать, пюрировать блендером.Затем перетереть пюре через сито, чтобы удалить косточки. Можно пюрировать ягоды с сахарной пудрой, но мне больше нравится сочетание сладких сливок и чуть кисловатой малины.
5. Достать формочки с загустевшим сливочным слоем, добавить малиновый соус и убрать в холодильник на 10-15 минут.
6. При подаче украсить десерт листиками мяты.

2 комментария: